Preview Mode Links will not work in preview mode

I Hälsoveckan by Tyngre snackas det om viktiga och oviktiga ämnen relaterade till kost, hälsa och träning. Medverkar gör dietisterna Linnea Bärebring (PhD) och Erik Dunåker samt fysioterapeuten Jacob Gudiol (MSc).

Mar 22, 2022

I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre berättar Linnea först om en av hennes senaste studier. Hennes grupp tittade då på om en så kallad antiinflammatorisk kost kunde påverka symptomen hos personer med reumatisk artrit, RA. Deltagarna fick äta två olika dieter under två olika perioder och sedan jämförde man symptom och en mängd olika hälsomarkörer som man mätt via blodprov mm.

Efter det berättar vi om en ny systematisk översiktsartikel på drycker med sötningsmedel där man tittade på alla interventionsstudier på människor där man jämfört det med drycker med socker eller mot vatten.

Till sist berättar Jacob om en ny studie där man undersökt om flavonoider från kakao kan påverka risken för hjärt- och kärlsjukdom eller cancer hos friska äldre personer om de tar det som tillskott varje dag över flera år.

Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre

Hålltider

  • 00:00:00 Om Linneas studie på antiinflammatorisk kost till personer med RA
  • 00:24:44 Sötningsmedel i dryck vs sockersötad dryck eller vatten
  • 00:49:51 Flavonoider från kakao minskar möjligen risken för hjärt- och kärlsjukdom