Preview Mode Links will not work in preview mode

I Hälsoveckan by Tyngre snackas det om viktiga och oviktiga ämnen relaterade till kost, hälsa och träning. Medverkar gör dietisterna Linnea Bärebring (PhD) och Erik Dunåker samt fysioterapeuten Jacob Gudiol (MSc).

Mar 29, 2022

I veckans Hälsoveckan by Tyngre börjar vi med att diskutera ett granskande reportage i Magasinet Filter kring självtester av tarmfloran. Artikeln går på ett bra sätt igenom utvecklingen kring hypen runt tarmfloran som finns idag och förklarar på ett bra sätt varför det idag inte finns någon nytta med de här självtesterna för individer. Artikeln är tyvärr låst för alla utom prenumeranter men Filter har även en podcast där du kan höra lite om hur granskningen gått till från journalisten Madelene Pollnow.

Efter det diskuteras en större studie på om D-vitamin tillskott till personer med låga nivåer i blodet kan påverka dessa personers risk att få covid-19 alternativt minska risken för att de ska få mer allvarlig sjukdom i fall det ändå smittas.

Till sist diskuterar vi återigen sötningsmedel. Den här gången är det dock en endaste observationsstudie som i veckorna fått lite rubriker då resultatet visade på en korrelation mellan sötningsmedel och ökad risk för cancer.

Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre

Hålltider

  • 00:00:00 Reportage om självtester av tarmfloran i Magasinet Filter
  • 00:32:04 D-vitamintillskott och risken för att få covid-19 eller allvarlig Covid-19
  • 00:43:10 Observationsstudier på sötningsmedel och risken för cancer