Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Jun 10, 2024

När rösterna i EU-valet nu är räknade blev den högerextrema storsegern inte lika stor som tidigare förutspåtts. I Sverige fick skärrade sverigedemokrater se sig omsprungna av både Miljöpartiet och Moderaterna i valrörelsens slutspurt och slutade som det svenska valets fjärde största parti.

Men runt om i Europa skördade ändå extremhögern stora segrar – i Frankrike så till den milda grad att president Macron utlyste nyval.

Vilka slutsatser går att dra efter den dramatiska EU-valsnatten? Finns det något som oroar mer än annat och vad kan vi vänta oss de kommande veckorna?

Gäst i studion är Niclas Nilsson, utbildare och researcher på Expo. Expos vd Daniel Poohl är med via länk från Berlin.

Programledare: Erik Glaad

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Expo behöver ditt stöd

Bli månadsgivare: https://expo.se/stod-expo/manadsgivare/ 

Prenumerera på Expo: https://expo.se/tidskriften/prenumerera 

Läs mer:

Var SD:s gränslösa valrörelse en felbedömning? (Niclas Nilsson, 2024): https://expo.se/kommentar/var-sds-granslosa-valrorelse-en-felbedomning/ 

Guide: Här avgörs Europas öde (Erik Glaad, Anders Dalsbro, 2024): https://expo.se/nyhet/har-avgors-europas-ode/ 

Studio Expo: Sverigedemokraternas europadrömmar (2024): https://expo.se/podcasts/sverigedemokraternas-europadrommar/ 

Så försöker svensk extremhöger kapa bondeprotest (Anders Dalsbro, Niclas Nilsson, 2024): https://expo.se/fordjupning/sa-forsoker-svensk-extremhoger-kapa-bondeprotest/ 

Medial gränsdragning i Belgien (Anna Trenning-Himmelsbach, 2024): https://expo.se/nyhet/medial-gransdragning-i-belgien/ 

Folklistan-kandidat talade på högerextrem konferens (Anders Dalsbro, 2024): https://expo.se/nyhet/folklistan-kandidat-talade-pa-hogerextrem-konferens/ 

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Stöd vår verksamhet genom att bli månadsgivare eller swisha en slant till 123 271 02 59.