Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Jun 14, 2024

Sverigedemokraterna gick till EU-val med sin kampanj “Mitt Europa bygger murar” – en kampanj som inte visade sig särskilt framgångsrik, om man ser till partiets valresultat.

Men SD, sin vana trogen, ägnade sig under kampanjen åt ett flerfrontskrig. I partiets officiella kampanj utmålades muslimer och icke-vita som ett hot mot Europa och Sverige – samtidigt som det partiets företrädare talade om i stora delar av valrörelsen var hur Sveriges journalister ingår i en stor påverkanskampanj mot partiet.

Vad var det som gjorde att SD backade i valet? Varför lyckades inte partiet mana sina väljare till vallokalerna? Och kommer den misslyckade valkampanjen få det radikaliserade SD att återigen omvärdera sina relationer till extremhögern?

Gäster i studion är Orla Vigsö, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet och Expos researcher Jonathan Leman. 

Programledare: Erik Glaad

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Expo behöver ditt stöd

Bli månadsgivare: https://expo.se/stod-expo/manadsgivare/ 

Prenumerera på Expo: https://expo.se/tidskriften/prenumerera 

Läs mer:

Var SD:s gränslösa valrörelse en felbedömning? (Niclas Nilsson, 2024): https://expo.se/kommentar/var-sds-granslosa-valrorelse-en-felbedomning/ 

Guide: Här avgörs Europas öde (Erik Glaad, Anders Dalsbro, 2024): https://expo.se/nyhet/har-avgors-europas-ode/ 

Studio Expo: Sverigedemokraternas europadrömmar (2024): https://expo.se/podcasts/sverigedemokraternas-europadrommar/ 

Så försöker svensk extremhöger kapa bondeprotest (Anders Dalsbro, Niclas Nilsson, 2024): https://expo.se/fordjupning/sa-forsoker-svensk-extremhoger-kapa-bondeprotest/ 

Medial gränsdragning i Belgien (Anna Trenning-Himmelsbach, 2024): https://expo.se/nyhet/medial-gransdragning-i-belgien/ 

Folklistan-kandidat talade på högerextrem konferens (Anders Dalsbro, 2024): https://expo.se/nyhet/folklistan-kandidat-talade-pa-hogerextrem-konferens/ 

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Stöd vår verksamhet genom att bli månadsgivare eller swisha en slant till 123 271 02 59.