Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Apr 7, 2023

Påskhelgen förra året skakades av våldsamma demonstrationer, kaos och oro i spåren av den högerextrema antimuslimska hatpredikanten Rasmus Paludans utannonserade turné. Hårdast drabbades poliserna som dåligt organiserade och förberedda försökte upprätthålla ordningen och slå ner upploppen, men även boende i områdena – både barn och vuxna drabbades hårt. Och på ett sätt drabbades även svensk demokrati.

 

Händelserna, som blivit kända som påskupploppen, kom att spela en viktig roll för hur berättelsen om Sverige formades under valrörelsen. Och det var inte heller enda gången under det senaste året som Rasmus Paludan stod händelsernas centrum.

 

Vilket inflytande har Rasmus Paludan haft på svensk politik? Varför är han inte dömd för hets mot folkgrupp i Sverige? Och finns det något vi kan lära av händelserna efter påsken för ett år sedan?

Programledare: Anna Fröjd

Gästar i studion: Erik Glaad och Morgan Finnsiö.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.