Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


May 26, 2023

I mars i år lanserades en nytt högerextremt projekt vars uttalade mål är att genom masstämningar för förtal skrämma antirasister och det de kallar för ”vänsterfolk” till tystnad – den så kallade Förtalsombudsmannen.

De främsta måltavlorna har varit journalister och opinionsbildare, både höger- och vänsterut på den politiska skalan. En av dem som stämts är exempelvis en medarbetare på Expo.

Men projektet agerar inte ensamt utan ingår i ett syndikat av högerextrema mediaaktörer som alla har kontaktytor med varandra.

Hur fungerar egentligen de här förtalsstämningarna? Vad säger de om den högerextrema propagandamaskinens sätt att arbeta? Och hur hänger allt egentligen ihop?

Programledare: Erik Glaad

Gäster i studion är Anders Dalsbro och frilansjournalisten Bilan Osman.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Lästips

Vill stämma politiska motståndare till tystnad: https://expo.se/2023/04/vill-stamma-politiska-motstandare-till-tystnad

Expo wiki: Förtalsombudsmannen: https://expo.se/fakta/wiki/f%C3%B6rtalsombudsmannen

Kommentar, Jonathan Leman: Gränslös medieaktivism: https://expo.se/2023/05/granslos-medieaktivism

Högerextrem medieprofil åtalas för grovt förtal:  https://expo.se/2022/08/hogerextrem-medieprofil-atalas-for-grovt-fortal

Studio Expo: Listnazister och högerextrema kartläggningar: https://expo.se/2022/11/listnazister-och-hogerextrema-kartlaggningar

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Hjälp oss fortsätta granska extremhögern och erbjuda journalistik och poddar utan betalvägg. Bli månadsgivare på expo.se/stod-expo eller swisha valfri slant till 123 271 02 59. Tillsammans gör vi skillnad – tack för ditt bidrag!