Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Oct 20, 2023

För två veckor sedan genomförde den islamistiska terroristgruppen Hamas sin utan jämförelse mest brutala attack på civila i Israel i den dryga sjuttio år långa konflikten. Under det första dygnet när Hamas i stor skala genomförde attacker inne i Israel mördades cirka 1400 civila urskillningslöst, även barn. Sedan dess har två blodiga veckor passerat där Israel förklarat krig mot Hamas och tusentals människor har dött i den israeliska motoffensiven mot Gazaremsan.

I kölvattnet av konflikten har spänningarna mellan israeler och palestinier i diaspora ökat, och i förlängningen även hatet och hoten mot judar och muslimer. Även konspirationsteorier som sprider antijudiska och antimuslimska föreställningar har fått allt intensivare spridning.

Vilka konsekvenser riskerar den upptrappade konflikten att få i relation till tryggheten för judar och muslimer i exempelvis Sverige? Vilka efterverkningar kommer veckans islamistiska terrordåd i Bryssel, där två svenskar mördades, att få? Och hur kommer den nya konfliktnivån att påverka det politiska samtalet?

Programledare: Anna Fröjd

Gäster i studion är Expos vd Daniel Poohl och Niclas Nilsson, researcher och utbildare på Expo.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Läs mer:

Hatet ökar i spåren av terror och krig (Daniel Poohl, 2023): https://expo.se/2023/10/hatet-okar-i-sparen-av-terror-och-krig

Polariseringen i spåren av terrorn är oanständig (Niclas Nilsson, 2023): https://expo.se/2023/10/polariseringen-i-sparen-av-terrorn-ar-oanstandig 

Bil prenumerant på Tidskriften Expo: https://expo.se/tidskriften/prenumerera 

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Hjälp oss fortsätta granska extremhögern och erbjuda journalistik och poddar utan betalvägg. Bli månadsgivare på expo.se/stod-expo eller swisha valfri slant till 123 271 02 59. Tillsammans gör vi skillnad – tack för ditt bidrag!