Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Nov 10, 2023

Natten mellan den 9 och 10 november 1938, det som kom att kallas Kristallnatten, var kulmen av novemberpogromerna i Nazityskland då drygt 400 judar dödades eller begick självmord och upp till 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger.


Det som aktiverades då var en antisemitism och ett judehat med historiska rötter som sträcker sig så långt tillbaka som till medeltiden. Och det är samma antisemitism som nu aktiveras igen.


I dag, 85 år senare, ser vi i spåren efter den upptrappade konflikten mellan Israel och Hamas återigen ett ökat uttryck för judehat runt om i världen och i Sverige.

 

Hur påverkar den nya situationen judar i Sverige? Hur tar sig hatet mot judar  uttryck och görs det tillräckligt för att motverka den här utvecklingen?

Programledare: Anna Fröjd

Gäster i studion är Mathan Shastin Ravid från Svenska kommitén mot antisemitism och Expos researcher Morgan Finnsiö.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Läs mer:

Daniel Poohl – Vägen till Förintelsen visar på vikten av att reagera (2023): https://expo.se/2023/11/vagen-till-forintelsen-visar-pa-vikten-av-att-reagera

HMF-anmälningar ökar – judar allt mer utsatta (Erik Glaad, 2023): https://expo.se/2023/10/hmf-anmalningar-okar-hos-polisen-ett-okat-hot

Daniel Poohl – Hatet ökar i spåren av krig och terror (2023): https://expo.se/2023/10/hatet-okar-i-sparen-av-terror-och-krig

---

Hälsa din pappa från oss på fars dag genom att swisha ett bidrag! https://expo.se/farsdag

Bil prenumerant på Tidskriften Expo: https://expo.se/tidskriften/prenumerera 

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.