Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Feb 16, 2024

Sverigedemokraterna vill lägga om Europapolitiken på samma sätt som de menar att de fått Sverige att lägga om migrationspolitiken – genom att ta de andra partiernas mandat. Det skrev Jimmie Åkesson och den sverigedemokratiska Europaparlamentarikern Charlie Weimers i en debattartikel i Aftonbladet inför det stundande EU-valet. 

Partiet själv har genom åren kraftigt lagt om sin egen Europapolitik. För att kunna locka fler borgerliga väljare och minska spänningarna i det först hypotetiska, och sedan valet 2022 högst reella, regeringssamarbetet.

Men kan Sverigedemokraternas förändrade syn på EU också bero på att de själva och deras europeiska systerpartier nu börjat nå regeringsställning i sina respektive länder runt om i Europa? Att man ser en faktisk möjlighet att driva sina egna frågor i Europaparlamentet för att nå någon form av etnopluralistisk idealvärld med rätt folk i rätt nation, ett EU bestående av etniskt homogena nationalstater sida vid sida?

Gäst i studion är Niclas Nilsson, researcher och utbildare på Expo.

Programledare: Anna Fröjd

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

Läs mer:

Niclas Nilsson: När SD tar på sig ledartröjan i Europa väljer man en brun (2023): https://expo.se/kommentar/nar-sd-tar-pa-sig-ledartrojan-i-europa-da-valjer-man-en-brun/ 

SD-topp i möte med vit makt-kopplad lobbygrupp (Erik Glaad, Jonathan Leman, 2022): https://expo.se/nyhet/sd-topp-i-mote-med-vit-makt-kopplad-lobbygrupp/ 

Med sökaren mot Europas extremhöger (Marc Femenia, 2022): https://expo.se/nyhet/med-sokaren-mot-europas-extremhoger/ 

Mytkollen: Sagan om Europas undergång (Morgan Finnsiö, 2018): https://expo.se/fordjupning/sagan-om-europas-undergang/ 

Högerpopulisternas nya strategi – förändra EU inifrån (Haris Grabovac, 2018): https://expo.se/fordjupning/hogerpopulisternas-nya-strategi-forandra-eu-inifran/ 

 

Prenumerera på Tidskriften Expo: https://expo.se/tidskriften/prenumerera 

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Stöd vår verksamhet genom att bli månadsgivare eller swisha en slant till 123 271 02 59.