Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Aug 26, 2022

Under flera år har det varnats för att extremhögern och högerpoulismen blir allt mer mainstream. Att miljöerna anpassar retorik och politik för att attrahera bredare och öka sitt genomslag.

Men parallellt med detta ser vi också en annan utveckling internationellt. I exempelvis USA, Ungern och Österrike har traditionellt konservativa och statsbärande partier radikaliserats. 

Så vem är det egentligen som flyttar på sig?

Finns det tecken på samma utveckling i svensk borgerlighet? Vilka dilemman står den svenska konservatismen inför? Och är dragkampen inom konservatismen verkligen ny i en historisk kontext?

I veckans Studio Expo pratar vi om den radikaliserade konservatismen och resonerar utifrån den österrikiska statsvetaren Natascha Strobls tes om det finns tecken på att Sverige är påväg i samma riktning som systerpartier till Moderaterna och Kristdemokraterna internationellt.

Programledare: Anna Fröjd

Medverkande: Morgan Finnsiö & Daniel Poohl

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

 

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högerextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.