Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


May 31, 2024

Extremism har funnits länge och kommer ständigt tillbaka. Nya grupper eller löst sammansatta miljöer dyker upp – vissa har vi inte ens ett namn för. Trots det finns tendenser att hålla utkik efter. 

Som tradwiferörelsen. Rörelsen uppstod online och har nära kopplingar till den misogyna mansrörelse som ibland kallas ”manosfären”. Begreppet blev nyligen uppmärksammat sedan en influencer, en tradwife ur vit makt-miljön, av misstag lyftes fram i en nu avpublicerad artikel i en stor svensk dagstidning.

Den här veckan bjuder vi på en inläsning av reportaget "Traditionella fruar ger extremismen en städad front" av Emilie Stendahl från projektet Faktalabbet – vad säger forskningen? Ursprungligen publicerad 2020.

Projektet finansierades av MUCF och syftade till att öka den faktabaserade kunskapen om frågor rörande rasism och fördomar med målet att stärka samhällsdebatten.

---

”Traditionella fruar ger extremismen en städad front” av Emilie Stendahl (2020): 

https://expo.se/nyhet/traditionella-fruar-ger-extremismen-en-stadad-front/

Uppläsare: Anna Fröjd

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

För endast 39:-/månad kan du prenumerera på tidskriften Expo. Du får då fyra nummer per år hem i din brevlåda. Dessutom får du direkt tillgång till alla nummer av Expo som någonsin getts ut – från starten 1995 fram till i dag. Teckna din prenumeration på https://expo.se/prenumerera 

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Hjälp oss fortsätta granska extremhögern och erbjuda journalistik och poddar utan betalvägg. Bli månadsgivare på expo.se/stod-expo eller swisha valfri slant till 123 271 02 59. Tillsammans gör vi skillnad – tack för ditt bidrag!