Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Aug 8, 2022

Förra hösten meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att den länge utlovade vitboken nu skulle bli verklighet. 

Enligt partiet var kravprofilen för uppdraget att hitta en oberoende forskare utan koppling till SD. En sådan sa man sig ha hittat i Tony Gustavsson, idéhistoriker som fram till årsskiftet 2022 varit verksam som vikarierande lektor vid Uppsala universitet. 

I dag kunde Expressen avslöja att vitboksförfattaren själv blev medlem i partiet så sent som 2017. Om han fortfarande är det vill han inte svara på. 

Partiet, som i valrörelsen hoppades på att få tyst på de ständigt återkommande frågorna om partiets grundande och ideologiska rötter genom att sjösätta vitboksprojektet, har nu fått rejäla trovärdighetsproblem. 

Hur påverkar avslöjandet Tony Gustavssons möjligheter att fortsätta vitboksprojektet? Hur har SD reagerat? Och hur ska samarbetspartierna hantera frågan om SD:s oförmåga att göra upp med sin historia?

Det pratar vi om i det här extraavsnittet av Studio Expo.

 

Programledare: Anna Fröjd

Medverkande: Morgan Finnsiö & Erik Glaad

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högerextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.