Preview Mode Links will not work in preview mode

 

 

 

Nordjylland er fyldt med historier om fantastiske menneskeskæbner, der er alt for gode til ikke at blive fortalt!

 

Den nordjyske kyst er fyldt med glemte historier om sørøvere, strandvaskere, hærgende sandflugt, kærlighed og tyvstjålet strandingsgods. 

Genfortalt Nordjylland er en podcast-serie i 5 afsnit, baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Serien er produceret i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum og støttet af KulturKANten

Aug 12, 2022

Under en iskold novemberstorm i 1808, strander James MacDonald med skibet The John ud for Skagen. Han er eneste passager på skibet, siger, han kommer fra Skotland, og at han er præst. Men kan man stole på, hvad han fortæller? For hvad laver en præst fra England i Danmark midt under Englandskrigen? 

For James MacDonald bliver strandingen ved Skagen begyndelsen på en dramatisk, ydre såvel som indre, rejse. 

Serien GENFORTALT - Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Med som gæst i denne episode har vi historiker Jens Thidemann fra Nordjyllands Kystmuseum. 

Facts eller fake news?
Alle GENFORTALT - Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten! 

Både episode 2 og 3 handler om James Macdonalds forunderlige rejse som krigsfange gennem Danmark. Det meste af episoderne bygger på James Macdonalds egne optegnelser, som er blevet udgivet i “Samlinger til Jysk Topografi og historie” under titlen “Travels through Denmark and part of Sweden during the winter and spring during the present year 1809”. En anden version kan findes i artiklen “The reverend James Macdonald: "An opinionated traveller in Denmark and Sweden af Harry D. Watson. 

Der er også masser af spændende viden at hente i Jens Thidemann udgivelse “Sæby - en af Danmarks mådeligste flækker

Podwalk
I episoden fortæller vi om nogle af de steder, James Macdonald kom forbi - og som han havde en mening om. Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder i Skagen: 

  • Hvis du starter ved solnedgangspladsen med ryggen mod byen og går ned på stranden og til venstre, et par hundrede meter, så ser du Skagen Rev, hvor James gik på grund med The John. James og besætningen blev reddet i land på Nordstrand, som ligger et godt stykke til højre for Solnedgangspladsen. Kør fx ud for anden af Batterivej til parkeringspladsen og gå ned til Nordstrand derfra for at få et vue.

    Vi ved ikke præcis, hvor James var indlogeret, men da han skal transporteres fra Skagen mod Ålbæk, foregår det ved at køre på stranden ved Damstederne (i øvrigt en meget dejlig badestrand!).

    Tjek også Kystmuseet i Skagen, hvor man kan besøge den fattige fiskers hus. Huset er inspirationen til redningsmanden Fisker-Anders i episoden.

    Skagen Museum er selvfølgelig også et must med sine malerier af fiskere og folk i havsnød og af stemningen i Skagen i 1800-tallet. Godt nok lidt senere end på James Macdonalds tid - men det har lignet meget, for udviklingen gik ikke så stærkt dengang.