Preview Mode Links will not work in preview mode

 

 

 

Nordjylland er fyldt med historier om fantastiske menneskeskæbner, der er alt for gode til ikke at blive fortalt!

 

Den nordjyske kyst er fyldt med glemte historier om sørøvere, strandvaskere, hærgende sandflugt, kærlighed og tyvstjålet strandingsgods. 

Genfortalt Nordjylland er en podcast-serie i 5 afsnit, baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Serien er produceret i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum og støttet af KulturKANten

Dec 6, 2022

I de her år finder man, især i den sydlige del af Sverige en særlig form for dansk undergrundsbevægelse. Det er mennesker, der på forskellige måder har slået op med hamsterhjulet, og som eksperimenterer med en anden måde at leve på. De er en ny slags emigranter, der ligesom tidligere tiders udvandrere fra Sverige mod Amerika og Danmark, har ét brændende ønske: Frihed til at gøre noget andet. De skaber og fornyer også de stærke bånd, der altid har været mellem vores lande. 

Én af dem er den danske forfatter Maja Elverkilde. For 10 år siden rammer Maja et lavpunkt i sit liv. Ad snirklede omveje bringer det hende til den yurt i Halland, hvor hun i dag lever og skriver. 

Kan det, der engang var kendt som “Forbuds-Sverige”, levere en kur mod den utilpashed, som så mange efterhånden føler ved den moderne samfundsmodel?

Det undersøger vi i Genfortalt Halland -  fremmedgørelse & flugt. Og på vejen besøger vi et af de steder, der om noget er symbolet på, hvorfor massive mængder af mennesker i 1800-tallet tog rejsekisten på nakken og søgte mod grønnere græsgange. 

Gæst: Maja Elverkilde. 
Redaktion: Katrine Hartmann & Rebekka Johanne Knudsen.
Musikken er fra Freesound.org. 
Serien er støttet af Fonden for dansk-svensk samarbejde og Svensk-danska Kulturfondet. 

Gå på jagt i historien 
Denne episode bygger på vores besøg hos og samtale med forfatter Maja Elverkilde i hendes midlertidige hjem i Halland og på Maja Elverkildes forfatterskab. Men vi har også besøgt en række lokaliteter og gravet i lokalhistorien for bedre at forstå det område, Maja i disse år lader sig inspirere af. 

Her er vores bedste tips til selv at udforske området og historien omkring Halland, som vi har brugt i denne episode: 

  • Mästocka Ljunghed.
    Et af de få tilbageværende eksempler på, hvordan store dele af Halland så ud for 150-200 år siden. Smukt, men også et barskt landskab at skulle være bonde i. 
  • Vil du vide mere om, hvorfor så mange mennesker fra Halland tog den farlige tur til Amerika, så kan du besøge Udvandrermuseet i Växjo eller måske Bollaltebygget uden for Knäred. Her får man et levende indtryk af, hvordan mennesker levede på det tidspunkt. Og her findes i øvrigt også lynghede, der dyrkes på traditionel vis af frivillige. 
  • Besøg litteraturkartan hos Litteraturbanken. Her kan du dykke ned i den svenske skøn-og faglitteratur, der er skrevet om en række lokaliteter i Halland. 
  • Læs Vilhelm Mobergs “Udvandrerne” eller se filmen. Fantastiske værker om de svenske udvandrere. 
  • Læs det lokalhistoriske samlingsværk “Gränsland Halland” om Hallands udvikling gennem tiderne. 

Og så selvfølgelig: Læs Maja Elverkildes bøger. De kan alle sammen findes via majaelverkilde.com.