Preview Mode Links will not work in preview mode

 

 

 

Nordjylland er fyldt med historier om fantastiske menneskeskæbner, der er alt for gode til ikke at blive fortalt!

 

Den nordjyske kyst er fyldt med glemte historier om sørøvere, strandvaskere, hærgende sandflugt, kærlighed og tyvstjålet strandingsgods. 

Genfortalt Nordjylland er en podcast-serie i 5 afsnit, baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Serien er produceret i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum og støttet af KulturKANten

Dec 6, 2022

Den danske forfatter Maja Elverkilde har i 10 år været i gang med et “livstils-eksperiment”. Det foregår i Sverige - og det er der en række meget vigtige grunde til. Det handler blandt andet om at begrænse den plads, man tager, for at få mere af den.

Vi udforsker Majas liv og hvordan hendes kunst påvirkes af hendes svenske liv. Vi taler om at sætte spor eller ej. Vi taler om svenskernes syn på hendes livsstil Og så taler vi om kampen mellem nationalstater. 

Det er hvad vi undersøger i Genfortalt Halland -  frihed & forløsning. Og på vejen besøger vi et af de steder, der om noget er symbolet på, hvorfor massive mængder af mennesker i 1800-tallet tog rejsekisten på nakken og søgte mod grønnere græsgange. 

Gæst: Maja Elverkilde. 
Redaktion: Katrine Hartmann & Rebekka Johanne Knudsen. 
Musikken er fra Freesound.org. 
Serien er støttet af Fonden for dansk-svensk samarbejde og Svensk-danska Kulturfondet. 

Gå på jagt i historien 
Denne episode bygger på vores besøg hos og samtale med forfatter Maja Elverkilde i hendes midlertidige hjem i Halland og på Maja Elverkildes forfatterskab. Men vi har også besøgt en række lokaliteter og gravet i lokalhistorien for bedre at forstå det område, Maja i disse år lader sig inspirere af. 

Her er vores bedste tips til selv at udforske området og historien omkring Halland, som vi har brugt i denne episode: 

  • Danska Fall ved Simlångsdalen. Et vidunderligt, naturskønt sted med flotte vandreture og mulighed for noget af Sveriges bedste creek trekking. Og med en grufuld historie, der handler om Danmark og Sveriges til tider konfliktfyldte relation. I øvrigt hed Simlångsdalen oprindeligt Breared, men skiftede navn på grund af en meget populær roman fra 1903 af forfatteren Fredrik Ström. 
  • Litteraturkartan hos Litteraturbanken Her finder man blandt andet uddrag af Fredrik Ströms roman, hvis man zoomer ind på Simlångsdalen. 
  • Det lokalhistoriske samlingsværk “Gränsland Halland” fra 2022 om Hallands udvikling gennem tiderne. Her er der en fin gennemgang af de mange kontroverser mellem Halland og Danmark og en masse spændende om hallandske skikke, litteratur og kunst. 
  • Og så selvfølgelig: Læs Maja Elverkildes bøger. De kan alle sammen findes via majaelverkilde.com