Preview Mode Links will not work in preview mode

 

 

 

Nordjylland er fyldt med historier om fantastiske menneskeskæbner, der er alt for gode til ikke at blive fortalt!

 

Den nordjyske kyst er fyldt med glemte historier om sørøvere, strandvaskere, hærgende sandflugt, kærlighed og tyvstjålet strandingsgods. 

Genfortalt Nordjylland er en podcast-serie i 5 afsnit, baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Serien er produceret i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum og støttet af KulturKANten

Aug 12, 2022

Niels Lindgaard er en vigtig mand på Læsø. Han er leder af Læsøs frivillige kystmilits, der, her på kanten af Englandskrigen, står til at få en vigtig rolle. Men han er også strandingskommissær, og tager sig af, at alt går rigtigt til, når et skib strander ved Læsø. Det sker heldigvis tit - for på Læsø er strandinger lig med liv.

Strandinger giver penge i kassen, nyt blod til øen - og masser af forviklinger! En novembernat i 1803 sætter en række strandinger gang i en kæde af begivenheder, der fletter Niels Lindgaards skæbne sammen med den gæve Læsøkvinde, Petrine Larsensdatters... 

GENFORTALT - Nordjylland er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen fra 1807-1814. 

I denne episode har vi besøg af både Lili Jepsen og Simon Kyhn-Madsen fra Læsø Museum, for at gøre os klogere på Læsø på den tid. 

Facts eller fake news? 

Alle GENFORTALT - Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten! 

Vi har i denne episode især lænet os op ad Arnt Jerup Wiis’ bog “Kanoner, krudt og kugler”, bogen “Nordjylland under Englandskrigen”, Læsø Museums årsskrifter som er sjove at læse og så Achton Friis beretninger om “De danskes land”. 

Skab din egen Podwalk 
I episoden fortæller vi om nogle af de steder, som spillede en rolle på Læsø i perioden. Flere af dem findes stadig i dag, og du kan selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder: 

  • Niels Lindgaards hus med det farligt fine tegltag -Lindenslyst- ligger nordøst for kirken på Doktorvejen 18 (det er en privat ejendom i dag, men bruges indimellem til kunstudstillinger i forbindelse med Læsø kunstfestival, hvert år sidste uge i juli)
  • Byrum kirke. Her ligger landfoged Jens Hesselholt begravet under en lidt særlig gravsten
  • Horneks Odde for enden af Horneksvejen. Her kan du ved hjælp af store stationære kikkerter skue ud over havet og se, om du kan spotte et kaperskib eller en flok sæler. Det sidste er der nok bedre chancer for end det første... Og så er der smukt. Derfra og ned mod Storedal kan du også være heldig at spotte nogle af de steder, hvor batterierne lå.
  • Skippergården hvor Captain Johnson er indlogeret kan ses på vejen fra Vesterø Havn mod Byrum, Byrumvej 71. Den ligger på venstre side (ikke tilgængelig for besøg). 
  • Læsø museum skal selvfølgelig også have et besøg. Her får du meget mere at vide om Læsøs historie.
  • Rimmensgård ligger på Museumsvej 5. Det var her Søren Bertel, der stjal fisk kom fra.
  • Husk at kigge op efter fløjstager, når du passerer gårdene!