Preview Mode Links will not work in preview mode

 

 

 

Nordjylland er fyldt med historier om fantastiske menneskeskæbner, der er alt for gode til ikke at blive fortalt!

 

Den nordjyske kyst er fyldt med glemte historier om sørøvere, strandvaskere, hærgende sandflugt, kærlighed og tyvstjålet strandingsgods. 

Genfortalt Nordjylland er en podcast-serie i 5 afsnit, baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Serien er produceret i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum og støttet af KulturKANten

Jan 18, 2025

En tidlig majmorgen i 1223 haster den unge ridder Hr. Niels af Barritskov mod kongsgården i Horsens i et alt andet end behageligt ærinde. Han skal give besked om, at det danske riges konge, Valdemar den 2. - senere kendt som Valdemar Sejr - og hans søn og medkonge Valdemar den Unge, er blevet kidnappet og ført til en fangetårn i Nordtyskland af greven Henrik af Schwerin. Hr. Niels er selv blevet såret i sit forsøg på at beskytte de to konger, men forgæves. Og nu er det danske stor-rige, som Valdemar har opbygget over mange år ved at erobre land fra andre, i fare for at kollapse. 

Gode råd er dyre og nu følger et nervepirrende magtspil mellem grev Henrik, der forsøger at få det maksimale udbytte af sin fangst - og det danske hof, der der er villig til at tage alle midler i brug for at få de to konger ud af tårnet og tilbage på tronen. I midten sidder de to konger, far og søn, og kan kun folde hænderne og bede til de højere magter om, at det danske folk vil betale prisen for at hjælpe dem.

Sådan begynder historien om en stribe af dramatiske begivenheder i årene omkring 1225, der - måske - førte til, at den kirke, vi i dag kender som Vor Frelsers Kirke i Horsens, blev bygget.

Producent i 2024 af Genfortalt Podcast i samarbejde med Vor Frelsers Kirke Horsens. 

Speak, research, manus, lyddesign og interview: Katrine Hartmann og Rebekka Johanne Knudsen.

I studiet: Frederik Thede, museumsinspektør, Nationalmuseet.  

Om serien 

Med inspiration fra sande beretninger gennem 800 år i og omkring Horsens, genfortæller podcastserien Riget, magten og æren nogle af de begivenheder, der har formet det Horsens, vi kender i dag. Over 3 dobbelt-episoder fortæller serien om nogle af de menneskeskæbner, der er flettet uløseligt sammen med byens ældste bygning - Vor Frelsers Kirke - og dens fantastiske historie. Vi møder blandt andre Valdemar Sejr og hans søn, slægten af riddere og godsejere fra Barritskov, reformatoren Peder Borgsmed og de stenrige købmænd Claus Cortsen og Gerd de Lichtenberg. Med til at fortælle er eksperter, der hjælper med at dokumentere historien, som den virkelig fandt sted, og i seriens epiloger får lytteren tips til selv at gå på jagt efter spor fra seriens historier. 

Serien er støttet af Farumgaard Fond, Insero Fonden, Horsens Provstipulje, Horsens Folkeblad Fond,  Skole- kirkesamarbejdet i Horsens  & Vor Frelsers Kirke Horsens.

LITTERATURLISTE
I arbejdet med serien har vi ladet os inspirere af en lang række kilder. Nogle af dem har vi listet her: 

  • Fra grubehus til grillbar - Horsens i 1000 år af Bodil & Schiørring, Ole Møller Knudsen. Herfra har vi hentet beskrivelsen af, hvordan omgivelserne omkring Horsens så ud omkring kong Valdemars tid. Det er også her vi har fundet oplysninger om det mønstslageri, der har været i Horsens - og som er et tegn på, at kongen jævnligt har været forbi Horsens. 
  • Den digitale byport kan man også hente oplysninger om, hvordan Horsens så ud i middelalderen. 
  • Beskrivelserne af kong Valdemars tøj er hentet fra Nationalmuseet.  
  • Vores informationer om “Lykkemanden” har vi herfra.
  • Begivenhederne på Lyø er beskrevet flere steder. Blandt andet i de her kilder: 
  • Lex.dk, Dunstableårbogen og i Politikens Historie.
  • Anders Sunesen og kroningen er beskrevet både her og hos Danmarkshistorien.dk.
  • Vil du en tur til Tyskland, kan man besøge det fæstningstårn, hvor de to konger sad fanget her: Waldemarturm Dannenberg
  • Læs om Kejser Frederik den 2.
  • Beskrivelser af Albert af Orlamünde og hans rolle har vi fra flere steder:
  • Artikel om Albert
  • Om Albert fra Lex.dk
  • Valdemar den unge blev valgt til medkonge på Samsø - 6 år gammel i 1215. [/read]