Preview Mode Links will not work in preview mode

NGI - Med blikket mot bakken


Mar 3, 2023

Norge er ett av få land i verden som har kvikkleire. Anslagsvis 110 000 mennesker i Norge bor i områder der det finnes kvikkleire. Hvor farlig er det å bo og ferdes i områder med  kvikkleire? Hvordan kan vi best sikre oss for å unngå kvikkleireskred? Hvorfor har vi så mange områder med denne leirtypen her i Norge? Og har det arbeidet som er gjort for å redusere risikoen knyttet til kvikkleireskred bidratt til bedring?

Få vet mer om kvikkleire enn NGIs kvikkleireekspert, Jean-Sebastién L'Heureux. Han har skrevet over 100 vitenskapelige artikler om skred og kvikkleire og har studert kvikkleireskredhendelser helt tilbake til 1500-tallet og fram til i dag. Hør hvorfor det akkurat var kvikkleireproblematikken som fanget interessen hans som student, og hvordan faget har utviklet seg – blant annet med bruk av ny teknologi for å kartlegge og ovevåke områder med kvikkleire 

Hvilke lærdommer kan vi trekke av tidligere skred – som Rissa-skredet i 1978 og Gjerdrumskredet i 2020? I hvilken grad kan endringer i klima påvirke faren for kvikkleireskred? Og er det ting som vi som menigmann kan være observante på som kan være et forvarsel om at det pågår prosesser i grunnen som kan føre til at stabil leire kan endre karakter?