I det här specialavsnittet från Journalistens poddar summerar reporter Johannes Nesser, som var på plats dygnet runt på journalistkongressen, tillsammans med bildjournalist Tor Johnsson denna kongress stora frågor.
Uppdrag gransknings reportrar Ali Fegan och Katia Wagner har i flera års tid grävt i fallet där en sjuåring på felaktiga grunder pekades ut som sexförbrytare och omhändertogs och tvångsvårdades i fem år av socialtjänsten.
Journalistens senaste nummer har AI som tema. I den här podden diskuterar vi tidningen och framför allt omslaget som har väckt en del reaktioner. Några av de övriga artiklarna i magasinet: Så hamnade Martin Schori i rymden, I Sundsvall robotredigeras 36 landsortstidningar, Fackets (trubbiga) vapen mot AI-bantning, Schibsteds AI-strateg Agnes Stenbom: ”Jag är orolig för vilka som hamnar på utsidan” och Så bygger du redaktionens AI-verktyg. Omslagsbild: Copy Lab (Obs! AI-bild).
Göteborgs-Postens reportrar Anna Ekström och Michael Verdicchio avslöjade korruptionsskandalen i Alingsås med hjälp av tusentals läckta chattmeddelanden.
Hör reportrarna berätta om arbetet bakom GPs scoop ”Maktens chattar”, i nya avsnittet av Veckans gräv.
Göteborgs-Postens avslöjande om de hemliga chattarna mellan tre toppolitiker i Alingsås rullades ut förra veckan, och fortsätter att skapa debatt och reaktioner. Alingsås mäktigaste politiker, kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) och vice ordförande Simon Waern (S), avgick som en direkt följd av GPs granskning.
Arbetarbladets gräv om Göransson Arena i Sandviken ledde till många oväntade turer. Och Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads granskning av hedersförtryck i Skåne blev både poddserie och panelsamtal.
I Veckans gräv 17 berättar Dan Josefsson och Johannes Hallbom om arbetet med dokumentären ”Det svenska styckmordet” om mordet på Catrine da Costa 1984. Dessutom har vi intervjuat SVT Nyheter Västmanlands reporter Nahrita al-Khameesi som utgett sig vara en 14-årig pojke på jakt efter morduppdrag i krypterade appar.
SvD har gjort en undersökande dokumentärserie om bedrägerier, dubbelspel och miljardkriminalitet. UG och GP har granskat den kinesiska journalist som pekats ut som spion.
Genom att låta Sveriges två största regioner göra en specifik registerkörning kunde DNs reporter Kristoffer Örstadius avslöja att 42 läkare tagit betalt för vård som de gett till – sig själva. Göteborgs-Postens grävreporter Julia Lindblom har granskat en svensk läkare som jobbat heltid i flera länder samtidigt och som nu utreds för att ha missat livshotande cancertumörer
Tidningen Arbetet har använt airtags för att kartlägga hur Tesla bryter mot postblockaden. Hem och Hyra i Malmö har tillsammans med SVT avslöjat att Sverige blivit ”Slumvärdarnas paradis” med över 100 oseriösa hyresvärdar i minst 85 svenska kommuner.
Frilansjournalisten Elinor Torp har granskat hur barnen mår i våra svenska klassrum – och Olle Lidbom har borrat ned sig i miljardrullningen bakom it-haveriet Skolplattformen. De gästar Veckans grävs specialavsnitt om granskande reportageböcker.
Journalistens fördjupning "Statlig censur av drönarbilder – men redaktionerna struntar i reglerna" är nominerad till Tidskriftspriset i kategorin Årets rörligt. Här är berättelsen om hur Johannes Nesser och Tor Johnsson hamnade på Örnberget – och dramatiken som följde några dagar senare.
Reportern Ellen Pan på SVT Nyheter Stockholm har borrat ned sig i tjänsterna som publicerar ljudinspelningar från rättegångar. Det handlar om oredigerade ljudupptagningar direkt från svenska rättssalar – med röster från både åtalade, brottsoffer och vittnen.
Claes Petersson, P4 Skaraborg, och Joel Wendle, P4 Sjuhärad, avslöjar att Kronobergs landshövding Maria Arnholm, tidigare liberal jämställdhetsminister, har låtit skattebetalarna stå för hennes privata taxiresor på totalt 82 000 kronor. P4 har också avslöjat att Maria Arnholm använt tjänstebilen för privata resor till sitt sommarställe. Grävet har lett till att länsstyrelsen nu tillsätter nu en extern granskare för att säkerställa att granskningen av Arnholm sker på ett objektivt sätt.
Emil Hellerud och Daniel Andersson på TV4s Kalla fakta har granskat Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning och avslöjat att de använder anonyma konton för att påverka opinionen. I Veckans grävs tionde avsnitt berättar de mer om vilka metoder de använt och de enorma reaktionerna på granskningen "Under cover i trollfabriken"
DNs Åsa Erlandsson och Kristoffer Örstadius har grävt fram minst sagt explosiva fakta om kriminellas infiltration av polisen. Bland annat genom läckor som blivit förförda av gangsters. Boken Honungsfällan av Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö handlar om Swedbanks penningtvätt i Baltikum och innehåller storpolitik, spioner och det ryska begreppet kompromat.
I avsnitt åtta av podden Veckans gräv träffar vi Expressens reporter Daniel Olsson som i granskningen Fallskärmsjägarna avslöjar hur höga chefer får både fallskärm och lön från nya skattefinansierade jobb. Vi har också intervjuat Julia Görans på P4 Uppland som granskat sjukhuschefer som sitter på dubbla stolar.
Livepodd från Gräv i Gävle Gäster: Inas Hamdan, Sydsvenskan, har bland annat granskat desinformationskampanjerna mot socialtjänsten och Sverigebilden i Al Jazeera och använder bland annat AI och Tiktok i sina granskningar. Diamant Salihu, SVT, har fortsatt granska gängkriminella, men flyttat fokus från knarkhandeln till bedrägerigrenen – som drar in ännu mer pengar, flera miljarder om året. Malin Holmberg, P4 Örebro, har jobbat i 26 år som journalist och blev Guldspadenominerad för sitt första gräv.
I avsnitt sex av podden Veckans gräv träffar vi SvD:s reportrar Emmylou Tuvhag och Jani Sallinen som har granskar sexuella övergrepp i psykiatrin. Vi har också pratat med NT:s reporter Jenny Carlsson om en förskolegranskning i poddform.
I avsnitt fem av podden Veckans gräv träffar vi UGs Richard Aschberg som avslöjat statsministerns obetalda flygnota och fel i ministrarnas meritförteckningar. P4 Västerbottens Anna Burén berättar om Sven Otto Littorins gräddfil till tomter i Skellefteå, och Hem & Hyras Johan Fyrk om hur han kom den ekonomiska brottsligheten på Wallingatan 34 på spåren.
Industriarbetarnas fackförbundstidning, Dagens Arbete har granskat chefsjuristen hos en av DAs ägare, fackförbundet IF Metall. Reportrarna Rasmus Lygner och Mikael Färnbo kunde avslöja att IF Metalls förbundsjurist haft en rad sidouppdrag som kan strida mot IF Metalls interna riktlinjer. De visar också att han varit ledig med lön från IF Metall för att utbilda sig till jurist – utan att ta några högskolepoäng.
Per Kudo och Gustav Elfving på Ekot tittade närmare på romansbedrägerier, det som ibland kallas ”sol-och-vår”. Och kom en omfattande handel med skrotade bilar på spåren. Bilar köps upp billigt i Sverige, ägarna tror att de ska skrotas, men i stället säljs de mycket dyrt i Nigeria, där de bidrar till den höga trafikdödligheten.
Och många journalister studsade nog till när Svenska Dagbladet lanserade sin senaste poddserie, Lyxvillans hemlighet, en dokumentär i fyra avsnitt. Reportern Lars Berge lyckas nämligen få en intervju med den medieskygga svenska affärsmannen Johan Lundberg, som 2019 förtalsstämde Dagens Nyheter efter en granskning DN gjort. Lars Berge redogör för hur han och producenten Adam Svanell gjorde för att få Lundberg att ställa upp på intervju – och vilka svar de egentligen fick.
I avsnitt tre av podden Veckans gräv pratar vi med Staffan Lindberg om hur Aftonbladet lyckades knyta Tesla till barnarbete i glimmergruvor – och sedan säkerhetsvarnades av X. Och med Marja Grill om hur SVT kunde visa att barn luras på pengar i spelet Roblox.
I premiäravsnittet av podden Veckans gräv berättar vi om ett lokalt gräv med nyskapande format som fick stora konsekvenser och om en global läcka som ledde till en svensk affärsman.
En specialpodd från Almedalen 2023 med hela Journalistens seminarium om Slapp och förtalsturism. Panelen varnar för att vi kommer att få se flera utländska munkavlestämningar mot svenska journalister i framtiden, liknande den som affärsmannen Svante Kumlin riktade mot journalister på Realtid 2020. "Jag ser Slapp som en rovfågel som svävar över Sverige och väntar på nästa byte", menar exempelvis Erik Larsson, ordförande i Reportrar utan gränser.
Sveriges hårdast arbetande sportjournalist Olof Lundh gästar Journalistenpodden och ger bland annat sin syn på TV4s sparpaket. Han berättar också varför han anser att många sportjournalister – inkluderat honom själv – är ”syltryggar” som räds kritik och ägnar sig åt dubbelmoral, inte minst när det gäller skurkstaternas sportswashing.