Preview Mode Links will not work in preview mode

 

 

 

Nordjylland er fyldt med historier om fantastiske menneskeskæbner, der er alt for gode til ikke at blive fortalt!

 

Den nordjyske kyst er fyldt med glemte historier om sørøvere, strandvaskere, hærgende sandflugt, kærlighed og tyvstjålet strandingsgods. 

Genfortalt Nordjylland er en podcast-serie i 5 afsnit, baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen i 1807.

Serien er produceret i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum og Læsø Museum og støttet af KulturKANten

Aug 12, 2022

Peter Jakob Larssen, en ung, ambitiøs nordmand fra en velhavende skipperfamilie, er lige blevet forfremmet til kaptajn på en farlig mission: Han skal lede en konvoj, der sejler korn fra Danmark til Norge. Året er 1808, Englandskrigen raser, og Norge er på hungersnødens rand.

Missionen ender helt galt, og Peter Jakob beslutter sig for at tage hævn over de mennesker, der har ydmyget ham og hans land. Hævntogtet ender et sted, som ingen på forhånd kunne have gættet! 

Episoden er den første i serien GENFORTALT - Nordjylland, der er baseret på de sande beretninger om nordjyske kapere, strandinger og menneskeskæbner i tiden omkring Englandskrigen fra 1807-1814.

Med som gæst i denne episode er Jan Hammer Larsen, marinarkæolog og historiker fra Nordjyllands Kystmuseum.

Facts eller fake news? 
Alle GENFORTALT - Nordjylland episoderne er baserede på sande beretninger. Vi har brugt en række historiske kilder for at finde frem til vores historier, og du kan selv være med på faktajagten!

Episoden om Peter Jakob Larssen er - udover vores samtaler med eksperter fra Nordjyllands Kystmuseum - blandt andet baseret på bøger som “Historien om en kaperkaptajn - i krig og kærlighed” af Inger Grund Petersen, Anders Bloksgårds artikel om “Statsautoriseret sørøveri i Vendsyssel” i Vendsyssel Årbog, 2000, “Nordjylland under Englandskrigen” af blandt andre Henrik Gjøde Nielsen fra Nordjyllands Kystmuseum samt “Sørøvere på Kongens bud” af Niels Bjørn Hansen. Alt sammen læseværdige og underholdende sager. 

Tag på podwalk 
I episoden fortæller vi om steder, der havde betydning for Peter Jakob Larssens historie. Flere af dem findes stadig i dag, og her kan du selv finde spor af historien. Tjek blandt andet de her steder: 

  • Sæby kirke: Kirken er i høj grad præget af Peter Jakob Larssen og hans familie. Nogle af hans sønner står for eksempel bag det fine træskib, der hænger i loftet og på en af de gamle træbænke kan du med lidt tålmodighed finde Peter Jakobs ældste søn Jakob Edler Larssen, der har ridset sit navn blandt mange andre. Tip: Kig i højre side! 
  • Åhavnen: Tag en tur langs den meget fine å, der løber gennem byen. Og forestil dig så, at der ved åens munding myldrede med kaperbåde og andre skibe på den tid. Sæbys åhavn var længe en af de bedste i området.
  • Algade: Gå en tur og fornem stemningen af fornemme købstadsfolk- god glem ikke at passere “Retfærdigheden” i nummer 14, kronen i Peter Jakobs livsværk.
  • Gå også gennem Strandgade, hvor fiskerne huserede med det oprindelige rådhus i Strandgade 1.
  • Barbras Allé hvor Peter Jakob drev købmandsgård)
  • Sæby Museum, der ofte har særudstillinger eller foredrag om tiden.
  • Understed Kirke, hvor Peter Jakobs “magnet”, Laurenze, voksede op. Kirken er helt anderledes end Sæby Kirkes næsten katolske udtryk og har en meget smuk beliggenhed.
  • Krudtårnet i Frederikshavn, som er den sidste rest af Citadellet i Fladstrand, hvor hele Peter Jakobs ulykke begyndte.
  • Merdøgård, Peter Jakobs barndomshjem, som i dag er museum