Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Nov 11, 2022

Rättegången mot Almedalsmördaren pågår. En del av åklagarens bevisning mot Theodor Engström är den misstänkta gärningsmannens hårddisk. I den har polisen hittat en omfattande mappstruktur som bland annat innehåller listor och noteringar kring personer som Engström pekar ut som landsförrädare eller som en del av den elit som han tycker sig föra ett krig mot.

Det är inte första gången den här sortens kartläggningar upptäcks i samband med utredningar av högerextrema dåd – det är lite av en högerextrem tradition. 

Vad säger titeln på Engströms listor om hans politiska hemvist? Vilka är det som brukar bli föremål för extremhögerns kartläggningar och vilka tidigare exempel finns det? Vad fyller fiendelistorna för funktion för extremhögern?

I avsnitt 31 av Studio Expo djupar vi i extremhögerns besatthet av listor och kartläggningar.

Programledare: Erik Glaad

Gäster i studion: Daniel Poohl, vd och Morgan Finnsiö, researcher

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.