Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Jan 20, 2023

För en dryg vecka sedan hängde den vänsterradikala prokurdiska gruppen Rojavakommiteerna en upp och ner vänd Erdoğan-docka utanför statshuset. Aktionen fick mycket uppmärksamhet och i den efterföljande debatten har aktivister och aktörer på vänsterkanten plockat politiska poäng.

Det har fått en allt mer desperat extremhöger att känna hur de tappar övertaget i yttrandefrihetsfrågan och nu vill de stånga sig in. Bland annat genom initiativet att bjuda hit Rasmus Paludan för att bränna en koran utanför Turkiets ambassad.

Men samtidigt är både frågan om Nato-medlemskap och Sveriges relation till Turkiet något som splittrar ytterhögern. Vem ska högerextremisten sympatisera med när Erdoğan är islamist och extremhögern anser kurder vara synonymt med kommunism? 

 

Programledare: Anna Fröjd

Gäst i studion: Daniel Poohl, VD på Expo och Morgan Finnsiö, researcher och utbildare.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.