Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Mar 17, 2023

Nyligen kom Nationellt centrum för terrorhotsbedömning med sin rapport för 2023. Ensamagerande högerextremister är, liksom förra året, den kategori av våldsbejakande extremism som utgör det mest framträdande terrorhotet mot Sverige.

Och för första gången varnar NCT uttryckligen för att tillgången till 3D-printade vapen ökar, en utveckling som framförallt oroar i relation till högerextrema dåd.

De troligaste måltavlorna är religiösa mål med koppling till judendom eller islam, utomeuropeiska invandrare, HBTQ-personer, myndighetspersoner eller politiska företrädare.


Hur har den högerextrema terrorismen förändrats över tid? Hur ser hotet ut i dag och hur ser framtidens terrorism ut? Kan vi till och med prata om en demokratisering av terror?

 

Programledare: Anna Fröjd

Gästar i studion gör Morgan Finnsiö och Daniel Poohl.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.