Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Mar 31, 2023

Tidigare i veckan kunde TV4:s Kalla Fakta, som en del av en rad avslöjanden, visa hur SD-stiftelsen ISK, Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, använder sig av den högerextrema konspirationsteorin om befolkningsutbytet när de beskriver Sverige i dokument som tagits fram för att locka internationella finansiärer på den amerikanska ytterhögerkonferensen CPAC. 

I dokumenten framställs Sverige som ett land i förfall som styrs av en ondsint vänsterelit som vill göra svenskarna till minoritet i Sverige.

Medförfattare till dokumentet är SD-toppen Mattias Karlsson, som till Kalla Fakta säger att huvudbudskapet i dokumentet varken är högerextremt eller konspirationistiskt.

Varifrån kommer idéerna om ett befolkningsutbyte? Hur mycket genomsyrar de SD:s människosyn idag? Och vad står det egentligen i dokumentet?

Programledare: Erik Glaad

Gästar i studion gör Expos reseracher Morgan Finnsiö och vd Daniel Poohl.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

MER OM KONSPIRATIONSTEORIN OM BEFOLKNINGSUTBYTET:

Mytpodden om konspirationsteorin: https://expo.se/fakta/podcasts/1-befolkningsutbytet

Morgan Finnsiös artikel "Myten om det stora utbytet": https://expo.se/myten-om-det-stora-utbytet

Morgan Finnsiös artikel "Nej, svenskar riskerar inte att bli i minoritet": https://expo.se/2019/06/nej-svenskar-riskerar-inte-att-bli-i-minoritet 

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.