Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Apr 28, 2023

För många i Sverige innebär första maj att gator och torg fylls av röda fanor och budskap om klasskamp, solidaritet och jämlikhet. Representationen är bred, från socialdemokrater till anarkister och autonoma vänsteraktivister – men på den andra änden av den politiska skalan finns en extremhöger som också känner ägarskap. 

En extremhöger som gärna vill hävda att dagen tillhör dem lika mycket som den tillhör arbetarrörelsen. I år manifesterar både Alternativ för Sverige och Nordiska motståndsrörelsen på olika platser i landet.

Varför har vi genom åren sett högerextrema första maj-tåg i Sverige? Vad har extremhögern för relation till arbetarrörelsen? Och vad har SD för relation till helgdagen?

Programledare: Anna Fröjd

Gäster i studion gör journalisten Anna-Lena Lodenius och Expos vd Daniel Poohl.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Lästips

Historien SD (inte?) vill begrava (2021): https://expo.se/historien-sd-inte-vill-begrava

Åkessons okända skrift – anslöt sig under nazibelastad period (2015): https://expo.se/2015/11/%C3%A5kessons-ok%C3%A4nda-skrift-ansl%C3%B6t-sig-under-nazibelastad-period

Jimmies väg till toppen (2011): https://expo.se/2011/01/jimmies-v%C3%A4g-till-toppen

Det våras för röd nationalism (2020): https://expo.se/det-v%C3%A5ras-f%C3%B6r-r%C3%B6d-nationalism

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.