Preview Mode Links will not work in preview mode

Studio Expo


Jun 10, 2022

I november 2021 slår Säpo till mot en gård i Falköping kommun där en 25-årig föredetta NMR-medlem bor. I mannens hus hittas flera hemmagjorda vapen och vad som beskrivs som en bombfabrik. Polisen hittar också textfiler där mannen hyllar högerextrem terrorism och refererar till terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.

Tingsrätten har nu fällt avgörandet i målet mot mannen som åtalats för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Vi har också lyssnat på Sveriges Radios P1 Dokumentär om det nationalistiska rockbandet Ultima Thule. I den välberättade dokumentärserien skildras hur punkarna från Nyköping attraheras av den nationella rörelsen och börjar spela det bandet själva beskriver som vikingarock.

Bandmedlemmarna berättar om de tidiga åren, kommenterar skeenden i bandets karriär – men bitvis verkar de drabbas av akut minnesförlust.

Kan det verkligen vara så att bandet inte minns någonting från deras unga vit makt-år? Och hur ser bandets relation till den högerextrema miljön ut idag?

Det här pratar vi om i veckans Studio Expo.

Programledare: Anna Fröjd

Medverkande: Jonathan Leman och Erik Glaad

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.